ТРИ МОБИЛНА ТИМА  ПРОЈЕКТА НА ПРОГРАМУ „ EXCHANGE 3 "
28.06.2011

Пројекат Градске општине Палилула, „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, који се успешно остварује у оквиру програма «Exchange 3», почетком прошле недеље добио је и трећи мобилни тим. Социјално-угрожени становници Палилуле од сада могу добити потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта на инфо-телефон 018/244-587, у својим месним кацеларијама или дирекним контактом са мобилним тимом (1.) на телефон  062-407-751, мобилним тимом (2.) на телефон 062-407-735 или екипом мобилног тима (3.) на 062-407-754.

Ове недеље, мултидисциплинарни мобилни тимови  Градске општине Палилула, у пуном саставу, помагаће социјално угрожене стара и изнемогла лица, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи на следећим локацијама: у среду 29.јуна, у месним канцеларијама „Црвена звезда“, Бербатово и Вукманово, у четвртак 30.јуна у месним канцеларијама Горње Међурово, Бубањ село и Бубањ а у петак 1.јула, мобилни тимови пројекта биће у новоопремљеном Дому пензионера у Габровцу и у месној канцеларији у Палилули, у времену од 09:00-14:00 сати. Услуге обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке, правне помоћи.

Руководство општине Палилула, сагледавајући досадашњу реализацију пројекта, који се остварује у сарадњи са партнером на пројекту, Центром за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и бугарском општином Ћустендил, истиче да је овом активнишћу значајно побољшан квалитет живота социјално рањивих група у Градској општини Палилула. Пројекат финансира Европска унија, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3 и траје годину дана. На основу података из Статистичког годишњака Града Ниша на територји општине Палилула живи 73.610 становника, од тог броја свега 12.612 je запослено. Регистртовано је 1125 социјално-угрожених особа са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. Од 5061 старијих људи (преко 70 година) 487 је из околних села општине Палилула. То су радно неактивне и слабо покретне особе, које не могу себи да обезбеде основна средства за живот. Зато је овај пројекат изазвао велико интересовање јавности.